BOVENSLINGE-RANCH
de bovenslinge
In Westendorp, aan het eind van de loop van de Boven-Slinge, waar deze overgaat in de Bielheimerbeek, staat een boerderij uit 1913 met ca. 9 ha. grond. Hier woon ik, Anjo Otten, met Wim Broens en met onze 2 flatcoats, quarterhorses, poezen en kippen.
Het grootste gedeelte hebben we ingeplant met struiken en kleine bosjes en een aantal ha. is weiland voor de paarden. We proberen er de "natuur" weer een beetje terug te krijgen en hebben bijvoorbeeld heggen gezet van meidoorn en wilde rozen tussen de weitjes. Ook hebben we een aantal stukken grond ingezaaid met zgn. "wildmengsel". Dit zijn niet-bemeste stukken grond, waar dan nu planten en bloemen op bloeien, waar m.n. de fazanten, konijnen, hazen en zelfs patrijzen en reeën rust vinden en hun jongen groot kunnen brengen. Ook hebben we weer wat bosjes gemaakt met eiken, berken en andere inlandse bomen. Wij hoeven niet te leven van het land en daarom proberen we dan ook mooi ons steentje bij te dragen aan het creëren van rust en dekking voor het wild. Bovendien is het een genot om rond te lopen of ‘s-avonds aan de beek te zitten kijken naar de jonge zwanen, die door hun ouders worden opgevoed of de hazen, die achter elkaar aan rennen. Ook vliegt er rond zonsondergang de uil rond om te jagen. In het voorjaar komen de zwaluwen graag nesten in de kapschuur.
Flatcoated Retrievers
Wij hebben ons hart verpand aan de Flatcoated Retriever. Onze eerste hond en stammoeder was "Geddes Beatrice", roepnaam Bonnie, geimporteerd uit Schotland.
Helaas is ze in november 2013 overleden, ze is 10,5 jaar oud geworden.
Gelukkig heeft ze ons een superhondje nagelaten: haar dochter "Beathas". Deze is ook al weer 11 jaar oud, maar still going strong. Onze jongste is 3 en heet "Wallcorners Lieke" en is geboren op 25 juli 2015
Meer over deze hond(en) op de pagina "flatcoated retrievers".
Paarden
Wij hebben Quarter-horses, een Amerikaans ras.
In Amerika is dit hét paard voor de sport, maar ze worden natuurlijk ook gebruikt door de ranchers.
Hier in Europa zijn ze vooral populair in de Western-paardesport.
Quarterhorses staan bekend om hun '"will to please", ze zijn cool en easy-going in de omgang.
Ikzelf ben actief in de reining-tak van de western-sport, het is een machtige hobby.
Meer over deze paarden op de pagina “Quarter-horses”.
Kippies
Sinds het voorjaar van 2009 hebben wij ook weer kippen in het mooie gerenoveerde hok met grote ren.
Het zijn dubbelgezoomde barnevelders.
Ze leggen lekkere eitjes en soms worden er kuikens geboren die door de kloek worden grootgebracht.
Jagen
In 2002 heb ik ook mijn jachtexamen gehaald. Wim jaagt al sinds zijn jeugd en nadat ik een paar keer mee was wezen drijven ben ik enthousiast geworden over de sfeer, maar vooral over de manier waarop de jagers bezig zijn met de natuur. Jagen is toch voor de meeste jagers vooral met en in de natuur bezig zijn en tijdens de jachtcursus leer je enorm veel over de dieren die in Nederland nog in het wild voorkomen met al hun eigenschappen, zoals leefomgeving en voedsel; natuurlijke vijanden; baltstijd, draagtijd en geboorte/opvoeding jongen; ziektes. Ook allerlei soorten gewassen die in de landbouw geteeld worden komen aan bod, want dat is wel de leefomgeving en in belangrijke mate voedselbron van de dieren. Hiermee samenhangend de schadebestrijding en beheer, want wat je wilt bereiken is dat mens en dier samen kunnen leven in dit toch wel erg dichtbevolkte land. Het is soms teleurstellend te lezen dat mensen die anti-jacht zijn deze emotie vooral hebben vanuit hun te kortzichtige kijk door o.a. de media en helaas ook nog het (gelukkig geringe) aantal jagers die vanuit een ander (m.i. verkeerd) belang het geweer ter hand neemt. Gelukkig is er nu de nieuwe Wet Natuur, waarin de belangen van het behoud van onze (weliswaar gemaakte) natuur voorop staan, maar waarin wel plaats is voor het beheer ervan. Onze jagersvereniging, de KNJV speelt daarin een belangrijke rol: ze informeert hun leden en zorgt er mede voor dat er ook gegevens (tellingen/afschot) op tafel komen, zodat we met z'n allen "weten wat er speelt in het veld".
de knobbelzwaan
Hoewel ze behoorlijk agressief zijn als je te dicht in de buurt komt, kan ik de zwanen goed observeren in de beek. Het is zo mooi om te zien, dat het zwanenpaar hun kinderen een echte opvoeding geeft. Ze krijgen les in van alles, zoals bijv.: zichzelf schoonpoesten; samen naar eten duikelen; vladderen met de vleugels als voorbereiding op het vliegen. Wij hadden een aantal jaren geleden een zwanenpaar met maar liefst 11 jongen op de beek. Dat bleek te veel om in een keer de hele troep te onderrichten en wat zag ik toen: dat er 5 op de kant zaten met een ouder en de anderen in het water zaten met de andere ouder om te leren hun vleugels te verzorgen. Als ze wat ouder zijn worden ze alleen of met een paar jongen samen op pad gestuurd om op eigen benen te leren staan. De ouderzwanen blijven op afstand hun kroost in de gaten houden.
zwaluwen
In onze kapschuur, waar ook de paarden staan, is het in het voorjaar een lawaai van jewelste als de zwaluwen weer terug komen uit Afrika. Het lijkt wel of er elk jaar meer nesten gebouwd worden.
Als de jongen vliegvlug zijn, zitten ze lekker op de rand van het dak in het zonnetje te wachten tot de ouders hun kostje komen brengen.